52 μέρες 1943

52 μέρες 1943

Αναφορά στην σελίδα Εκδόσεις Καστανιώτη

Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» και η μάχη της Λέρου

Περίληψη

52 Μέρες 1943 είναι ο τίτλος του φωτογραφικού ιστορικού άλμπουμ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Δημιουργοί του ο φωτογράφος Βασίλης Μεντόγιαννης, ο κινηματογραφιστής Κωστής Μητσοτάκης και ο σκηνοθέτης Γιώργος Νικολαΐδης. Οι 52 Μέρες 1943 αφηγούνται την ιστορία του πλοίου-θρύλος του Ελληνικού Ναυτικού «Βασίλισσα Όλγα» και τη μάχη της Λέρου. Πενήντα δύο μέρες κράτησε η μάχη της Λέρου, αρχίζοντας από την ημέρα της βύθισης του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» έως και την κατάληψή της από τις γερμανικές δυνάμεις.
Το άλμπουμ είναι το αποτέλεσμα ερευνών που κράτησαν σχεδόν πέντε χρόνια. Εκατοντάδες φωτογραφίες, πάνω από τριάντα ώρες ψηφιακού βίντεο, υποβρύχια γυρίσματα από τα ευρήματα του πολέμου, δεκάδες ώρες συζητήσεων με επιζώντες, Έλληνες και ξένους, έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί αυτό το άλμπουμ με φωτογραφίες μοναδικές παγκόσμιας αποκλειστικότητας. Τις φωτογραφίες συνοδεύουν μικρά κείμενα, αληθινή σκυταλοδρομία αναμνήσεων, συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων που ακούγονται για πρώτη φορά και φωτίζουν άγνωστα κομμάτια της Ιστορίας μας.
Κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Η έκδοση συνοδευεται από DVD που περιλαμβάνει ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών με υποβρύχιες λήψεις από τα ναυάγια που εντοπίστηκαν στη Λέρο, υλικό αρχείου, συνεντεύξεις των επιζώντων, καθώς και ένα βίντεο δέκα λεπτών με την επιχείρηση ανέλκυσης του γερμανικού αεροπλάνου Junkers-52 που έλαβε χώρα στο νησί. Επίσης περιέχει υποβρύχιες και επίγειες φωτογραφίες από τη Λέρο, από τα ναυάγια και τα καταφύγια του νησιού, από τις παρουσιάσεις τύπου, στιγμιότυπα από την προετοιμασία του βιβλίου και δημοσιεύματα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Βάθος 42 μέτρα, ένα γερμανικό μεταγωγικό αεροπλάνο εμφανίζεται μπροστά μας, στο εσωτερικό του ανθρώπινα οστά μάς ανατριχιάζουν, το ναυάγιο του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα», ένας μύθος του Ελληνικού Ναυτικού φωτίζεται μετά από 60 ολόκληρα χρόνια.
Ερειπωμένες τεράστιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεγάλα κανόνια σαν του Ναυαρόνε, βάση υποβρυχίων, ένας μεγάλος σκουριασμένος γερανός από το Τορίνο κάποτε τοποθετούσε υδροπλάνα, στοές σκαμένες μέσα στα βουνά, καταφύγια και μυστικές εγκαταστάσεις, ένα χειρουργείο στην καρδιά του βουνού συνθέτουν μια περιπέτεια σαν από κινηματογραφική ταινία. Ευαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες από Έλληνες, Ιταλούς, Άγγλους και Γερμανούς, σκληρούς άντρες που κλαίνε, εκτελέσεις, έρωτες και περιπέτειες, σαν χρονομηχανή μάς ταξιδεύουν πίσω, στην πόρτα του αεροπλάνου που πήδαγαν οι αλεξιπτωτιστές για να καταλάβουν τη Λέρο…

Πηγή: www.kastaniotis.com

Share this post