Τα παιδια κατακτουν την θαλασσα – Μαθαινω κολυμπι
Αρθρογραφία για παιδιά…
Τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα θα είναι σύντομα γεγονός!
Μάζεψε λοιπόν όλα τα απαραίτητα για την παραλία σιγά σιγά και ξεκίνα για την αγαπημένη σου παραλία.
Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλή σχέση με τη θάλασσα και το ασφαλές κολύμπι! Αν επιπλέον περιμένεις πως και πως να κάνεις κατάδυση, τότε είναι προϋπόθεση.
Θα πρέπει να μάθεις κολύμπι με σταθερό και μεθοδικό τρόπο, ώστε να μην φοβάσαι το νερό.
Τις περισσότερες φορές οι γονείς σου είναι αυτοί που σε συστήνουν στον θαλάσσιο κόσμο. Κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν μαθήματα με τη βοήθεια εκπαιδευτή, ώστε να γίνει πιο ομαλή μετάβαση από… την μπανιέρα στη θάλασσα.
Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα προς την “κατάκτηση” της θάλασσας είναι πάνω-κάτω τα ίδια και οι κανόνες κοινοί!
Στο τέλος της ημέρας, σίγουρα θα τα καταφέρεις.
Ρίξε μια ματιά τώρα στα βασικά βήματα .
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθεις κολύμπι;
Είναι ασφαλές να μάθεις χαλαρό κολύμπι από πάρα πολύ μικρός/ή. Όσο πιο μικρός/ή είσαι, τόσο καλύτερη είναι η ισορροπία, ο έλεγχος των κινήσεων σου αλλά και η βελτίωση του ύπνου σου. Μαθήματα κολύμβησης όμως θα ξεκινήσεις μόλις νιώσεις έτοιμος/η να ακολουθήσεις βασικές οδηγίες. Γι’ αυτό και η ηλικία των τεσσάρων ετών θεωρείται ιδανική για την έναρξη της εκμάθησης! Κατάδυση θα μάθεις, αφού ξέρεις καλό κολύμπι και είσαι 8 ετών!
Φοβάμαι ότι δεν θα βλέπω:
Είναι λογικό στην αρχή να φοβάσαι ότι δεν θα «βλέπεις» ή ότι δεν “ξέρεις καλά”. Δοκίμασε να φορέσεις στην αρχή μια καλή μασκούλα. Θα δεις ότι μόλις την συνηθίσεις, δεν θα μπορείς να βρεις κάτι που να σε φοβίζει. Η θάλασσα είναι πολύ όμορφη.
Επόμενο βήμα, ένας αναπνευστήρας!
Θα βελτιώσει τη κολυμβητικές σου ικανότητες και τον έλεγχο της αναπνοής σου που είναι πάρα πολύ σημαντικό. (θα μιλήσουμε σύντομα για τις αναπνοές). Σκέψου πως θα είναι να κάνεις βόλτες κολυμπώντας και να αναπνέεις! Πόσα πολλά πράγματα έχει για να δεις; Θα τονωθεί η περιέργεια σου αλλά και η παρατηρητικότητά σου.
Μέτρησε πόσες φορές είδες ψάρια, κοχύλια, μαλάκια, τη χλωρίδα της θάλασσας, όπως τις ανεμώνες και πολλά άλλα. Σίγουρα θα εκτιμήσεις και θα σέβεσαι το περιβάλλον πολύ περισσότερο.
Πότε θα μάθω να επιπλέω μόνος/η μου;
Δεν πρέπει να ξεχνάς να κουνάς τα πόδια σου μέσα στο νερό. Aυτό μπορεί να γίνει αρχικά με τη βοήθεια μιας σανίδας. Επόμενο βήμα τα βατραχοπέδιλα. Τελικό στάδιο είναι η ταυτόχρονη κίνηση σε χέρια και πόδια.
Κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό:
Δεν θα βλέπεις μόνο κάτω! Να ελέγχεις πάντα το οπτικό σου πεδίο. Να βγάζεις συχνά το κεφάλι έξω για να ελέγχεις.
Πολύ καλή συνήθεια επίσης είναι να κολυμπάς πάντα με ένα “ζευγάρι”. Κάποιον δηλαδή που πάντα θα σε προσέχει αλλά και θα τον προσέχεις. Αυτός είναι και από τους βασικούς κανόνες της κατάδυσης. (Είναι και νόμος)
Αν λοιπόν σκέφτεσαι να έρθεις και εσύ με τους φίλους σου να κάνεις κατάδυση στο Hydrovius Kids Diving Academy, να ξέρεις, πώς πρέπει να ξέρεις καλό κολύμπι. Όσο περισσότερα μπάνια λοιπόν, τόσο το καλύτερο!