Λερος. Διεθνης Θαυμασμος Για Την “Μεκκα Των Ναυαγιων”. Καταδυσεις Σε Αλλη Εποχη.
Αναφορά στην σελίδα Εδώ Ζεις
Ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά περιοδικά της Ευρώπης, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2020, καλεί τους αναγνώστες του να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της Μεσογείου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η Λέρος.
Το γερμανικό επαγγελματικό τουριστικό περιοδικό, «Tauchen Magazin», αναδεικνύει το νησί του Νοτίου Αιγαίου σε «παράδεισο για τους δύτες». Στο αφιέρωμα του με τίτλο «Λέρος: Η Μέκκα των ναυαγίων», φιλοξενούνται τα σπουδαία ιστορικά μνημεία του νησιού, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, καθώς και οι ιταλικές αρχιτεκτονικές επιρροές του, που αναδεικνύνουν το νησί σε έναν ξεχωριστό προορισμό και κυρίως για δύτες.
Ειδικά για τα ναυάγια το άρθρο αναφέρει ότι αποτελούν συναρπαστικούς μάρτυρες της ιστορίας, ενώ τα συντρίμμια τους που ενσωματώνονται στο βυθό προσφέρουν νέα ζωή στον θαλάσσιο πληθυσμό.
Η στρατηγικής σημασία της Λέρου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησε έναν καταδυτικό θησαυρό στην υφαλοκρηπίδα του νησιού. Ο βυθός φιλοξενεί ναυάγια πολεμικών πλοίων και σκελετούς καταρριφθέντων αεροσκαφών. Πάνω από δέκα ναυάγια πλοίων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Εντυπωσιακότερο είναι το ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», βυθισμένο στο λιμάνι στο Λακκί από το 1943, οπότε και βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επιδρομής.
Η Λέρος μετά τη Νορμανδία κρύβει στη θάλασσα της τα περισσότερα εν ζωή ναυάγια στον κόσμο! Εκτός των άλλων η «Ποσειδωνία» της χαρακτηρίζεται από τις πιο πλούσιες στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα απίστευτο θαλάσσιο Μουσείο που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Οι περιοχές αυτές είναι μοναδικές, παγκοσμίως.
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ:
- Γερμανικό Αποβατικό σκάφος τύπου H:
Βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 1943 δεχόμενος πυρά από την πυροβολαρχία PL 888 του ύψωματος Μπλεφούτι. Βυθίστηκε Β.Α. της βραχονησίδας Στρογγυλή. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 12 εώς 20 μέτρα.
- Φορτηγό πλοίο ΒΔ του ακρωτηρίου Κοραή:
Το πλοίο μετασκευάστηκε για να σέρνει από τη μια άκρη εώς την άλλη το ανθυποβριχιακό μεταλλικό δίχτυ και να ασφαλίζει τον κόλπο στο Παρθένι ελέγχοντας το ανατολικό άνοιγμα μεταξύ ακρωτηρίου Κοραή και βραχονησίδας Αρχαγγέλου. Βυθίστηκε από τορπίλη γερμανικού αεροσκάφους. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 34 εώς 43 μέτρα.
- Φορτηγίδα τεχνικής υποστήριξης του ανθυποβριχιακού διχτυού:
Βρίσκεται σε βάθος 38 μέτρων στον κόλπο του Παρθενιού.
- Αεροσκάφος JU 52:
Το αεροσκάφος είναι τρικινητήριο με μήκους ατράκτου 18,90 μέτρα και άνοιγμα φτερών 29 μέτρα. Το αεροπλάνο μετέφερε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και χτυπήθηκε μετά την ρίψη τους στο ύψωμα Ράχης. Προσθαλασσώθηκε Β.Α. της Λέρου και βρίσκεται σε βάθος 48 μέτρων
- Heinkel 111:
Βρίσκεται βυθισμένο Β.Δ. του κόλπου Μπλεφούτι σε βάθος 16 μέτρων. Μεταφέρθηκε παρασυρόμενο από δίχτυα αλιευτικού σκάφους.
- Ανθυποβρυχιακό δίχτυ ακρωτηρίου Κατσουνίου:
Προστάτευε τον κόλπο του Λακκιού. Ήταν συνδεδεμένο και στα δυο άκρα της εισόδου του κόλπου και η βύθιση του για την είσοδο και έξοδο πλωτών μέσων γινόταν με μηχανικό βίντσι που βρισκόταν στο βόρειο άκρο. Εντοπίζεται από το βάθος των 14 μέτρων έως 55, που είναι και το βαθύτερο σημείο του κόλπου.
- Σπηλιά βραχονησίδας Πηγανούσα:
Βρίσκεται σε βάθος 16 μέτρων με έντονη την βιοποικιλότητα της περιοχής στα τοιχώματα της.
- Αεροσκάφος Arado:
Βρίσκεται ανατολικά του ακρωτηρίου Μαύρους Κάβους σε βάθος 20 μέτρων και μεταφέρθηκε στο σημείο παρασυρόμενο από δίχτυα αλιευτικού σκάφους.
Πηγή: www.edwzeis.gr